patrizia@theofficepartner.be

0468/23.51.07

Alle bedrijven (van eenmanszaken tot vennootschappen en vzw’s) moeten een “Reprobel-aangifte” doen om zich te registreren voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken, zowel digitaal als op papier. De deadline om dit voor het refertejaar 2023 te doen, is 30.04.2024.

Wat is Reprobel?

Reprobel is een Belgische beheersvennootschap die de vergoedingen voor auteurs en uitgevers int en verdeelt van kopieën van hun werk. Dus, als je fotokopieën, papieren kopieën, prints of andere vormen van kopieën maakt van beschermd werk, moet je een vergoeding betalen aan Reprobel. Ze sturen je dan een brief met de details over hoeveel je verschuldigd bent en waarom. Het is een wettelijk principe om auteurs en uitgevers te compenseren voor het gebruik van hun werk. Dus, als je artikels, foto’s of onderdelen van boeken kopieert voor onderwijs, wetenschappelijk onderzoek of algemeen gebruik voor je activiteiten, is het noodzakelijk om Reprobel te betalen voor het gebruik van deze inhoud.

Moet ik of mijn bedrijf ook betalen?

Als je reprografie (gebruik van gepubliceerde werken) gebruikt, dan is de kans groot dat je moet betalen. Reprobel int en verdeelt de geïnde vergoedingen, dus het is belangrijk om elk jaar je gegevens te bekijken wat je moet betalen of je in aanmerking komt voor een vrijstelling. Gedetailleerde informatie en de prijzen kun je vinden op de Izili https://lnkd.in/eDCthDWV website.

Hoeveel bedraagt die bijdrage?

Als je een gecombineerde licentie wilt (digitaal en papier), hangt de prijs af van je sector en het aantal werknemers dat je in dienst hebt. De prijs begint bij €40 exclusief btw. Als je kiest voor aangifte van alleen papieren reproducties, betaal je in de meeste gevallen per pagina. Hou er dan wel rekening mee dat je geen digitale dekking hebt. Hou in dat geval rekening met het risico op eventuele controles en hoge boetes.

Dus vergeet niet de aangifte online in te dienen!
Voor het refertejaar 2023 moet dit uiterlijk op 30.04.2024 ingediend worden.

Hulp nodig met je administratie?